Burung pun berUSAHA selamatkan Nabi Ibrahim a,s

Saturday, August 21, 2010 , Posted by ijalceritera at 5:22 AM

Tarikh 'Mid Sem Exam' masih jauh lagi. Jaraknya dengan masa sekarang lebih kurang dua bulan.

"Aik. Balik2 muka ko je setiap petang. Awat rajin sangat hang blajaq?" kata Karim kehairanan.

"Shhh, saja nak prepare awal. Aku bukannya bijak pon. Diam2. Aku dah nampak 4.0 flat aku " jawab Basyir bersemangat.

" Orang lain turun padang jugok. Badan sihat , otak pun cerdas. Jom teman aku pi main bola jom..", Karim mengajak.

" Ko gerak dulu, kemudian aku follow. Nak study jap" balas Basyir acuh tak acuh.

"Jom la..". Belum sempat Karim menghabiskan kata-katanya, kedua belah tangan Basyir menghentak meja. Suara Basyir bernada tinggi "Ko diam boleh tak! Ko nak main, pegi la main! Yang ko nak paksa2 aku , buat apa. Kecoh tul".

Muka Karim berubah tawar dan terus berlalu pergi. Keluar dari perpustakaan. Basyir berdiri diperhatikan mata-mata di sekelilingnya. Mukanya merah padam.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~






Basyir menganggap dirinya perlu berusaha gigih. Pulun habis untuk dapatkan 4.0 flat. Biasiswa, kebangaan mak ayah dan 'Deen list' , insya Allah semua itu memudahkannya untuk ke peringkat pengajian yang seterusnya.

Namun. Di sebalik usaha itu, dia masih menyimpan rasa.

"Aku tak nampak pun dia belajar. Tapi 4.0 flat bai. Bapak Star. Huh asal aku dapat nombor tengah2 je dalam kelas. Usaha tak cukup kot",desus hatinya. Usaha tangga kejayaan. Itulah yang dia faham. Kalau dia banyak berusaha, dia berjaya.

Tetapi, suu' zhon ( fikiran/pandangan buruk ) mengacau. Tak mampu untuk redha yang dia perlu berusaha lebih untuk mengecapi manisnya kejayaan walhal orang di sebelahnya, setiap hari belajar sama2, tak siap kerja rumah, setiap hari bermanja dengan permainan komputer mampu menjulang nama , di atas takhta akademik, bersandarkan pencapaian 4.0 flat.

Tiba- tiba dia teringat akan kelas Inggeris petang kelmarin...

" Saya tanya sama pelajar di Universiti lain, awak belanja banyak ker sikit di bulan Ramadhan nak dibanding dengan bulan lain?"soal Sir Naderaj.
"Banyak lagi di bulan Ramadhan" jawab pelajar muslim tersebut, mengiyakan apa yang benar.

"Awak nampak. Ini example yang saya tanya pada pelajar di Uni mane ntah. You see, many people thought that this is the time to berbuka mewah. Beli banyak2, tapi bila makan sikit aja. Celup sikit sana , celup sikit sini, yang lebih buang dalam tong sampah. Membazir tu kan amalan syaiton..."

Basyir dan rakan-rakan sekelas tersenyum.

"Ada tak Islam menganjurkan all of you to be moderate? Ada kan? Patutnya, masa puasa inilah nak rasa kesusahan orang yang susah. There are people who take their meal everyday once. Itulah sepatutnya puasa mengajar kita. Macammanani.... Orang Hindu pun ada juga puasa, tapi minum air sajalah for 24 hours. Christian pun ada juga puasa"

Okay?"

Pelajar seisi kelas menjawab " Okay"

"Nurman. Apa yang saya cakap tadi? " tanya Sir Naderaj.

"Tazkirah"

Sir Naderaj melebarkan senyumannya.

Haha. Gelak-tawa memecah dinding kelas. Berterabur sampai ke luar. Sir Naderaj suka memberi tazkirah walaupun dia bukan muslim. Bagus.

"And one more thing. Kalau ilmu awak banyak , awak akan ada lagi banyak potensi, right? Tapi kalau awak biarkan ilmu seperti katak di bawah kelapa...."

" Di bawah tempurung, Sir " Basyir pantas membetulkan.

"Aiyo , sama lah tu. Lebih kurang cikitlah. Ok, Kalau kamu macam itu, then your knowledge, useless sama sekali"

"But, kalau awak kurang di ajar, kurang knowledge, tapi banyak effort,especially in exams, Tuhan akan bagi lagi ganjaran, lebih daripada orang yang less effort. Islam ada ajar awak itu semua kaan? Tuhan itu kan maha adil (sambil menunjukkan jari telunjuknya ke atas)."



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Basyir tersenyum mengenangkannya kembali.

Dia berbincang dengan Naqibnya tentang masalahnya. Solusi yang dihasilkan ialah STRATEGI yang terancang dan sentiasa HUSNU' ZHON .

Dia sujud , bersyukur kepada Allah di atas HidayahNYA.

Setelah beristighfar, dia membentangkan sejadah dan bertindak sebagaimana ayat Al- Quran (maksud);

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan SABAR dan SOLAT. Dan demikian itu sungguh BERAT melainkan bagi orang-orang yang KHUSYU'

Al-Baqarah ayat 45


P/S : Khusus untuk ana. Hadiah untuk pembaca. Insya Allah, ibroh itu ada. : )

Currently have 0 Baca Balas: