Nama pun Ada Pengaruhnya !

Tuesday, October 5, 2010 , Posted by ijalceritera at 12:39 AM

Bismillah


Bola disepak separuh makan,
Penat bermain, tambah pengetahuan,
Eid Mubarak pengunjung budiman,
Salam ukhuwwah, maaf dijunjungkan.


Berita Utama


Saya mendengar kawan-kawan kampus bercerita dari entah mana pangkalnya sampailah ke hujung. Sambil berjalan dalam kegelapan malam. Cuma cerita yang sempat saya tangkap...






"......kat Malaysia rokok haram ngan makruh. Anta tau tak rokok kat Indonesia mcmne?"

"Asal rokok kat Indonesia?"

"Sini (Malayisa) kan ada dua jer fatwa merokok. Haram makruh. Tapi kat sana fuh. Lagi banyak"

"Harus pun ada lah?"

"Bukan setakat harus, sunat pun ada. Pastu ana dengar gak, ada yang merokok uh wajib"

"Jadah pula wajib?!?!?!!?"


Begitulah serba-serbi dialognya. Ana touch up supaya senang ana tulis.

Hurm... wajib....???

Jeng jeng jeng


E HEALTH CIGARETTE Rokok Elektrik Tidak perlu pembakaran, tidak ada kandungan TAR, Tidak ada Zat Kanker, Tidak perlu Asbak, Tidak Berbau, Bebas Polusi Udara, Rokok yang dirancang khusus dibuat untuk para perokok yang ingin mencoba BERHENTI merokok atau setidaknya MENGURANGI kebiasan merokok tradisi onal dengan cara yang nyaman dan terbukti 99.9% aman dan ramah lingkungan


sumber:

http://iklanwow.com/iklan-baris/rokok-elektrik-e-health-cigarette-eceran-dan-grosir-murah.html


Menarik!

Gara-gara diberi nama Rokok Eletrik.Bukan setakat bersaing dengan rokok malah menolong BERHENTI merokok. Apabila rokok menjadi ubat, ia juga boleh jadi wajib sebab ubat juga boleh jadi wajib----- sebab pesakit sudah tahap "mati kalau tak ambil ubat". Dalam kes ini, rokok = ubat.

Lain pula cerita di Malaysia yang indah dan permai...

Nama pesaing rokok sebenar panjang dan tak menarik.....

Lebih kurang lah


"Penggantian rokok terapi nikotin"

"Nikotin resoribletter"

Kalau nama yang menarik dan pendek bukankah memudahkan?

Kita panggil kawan kita bukannya dengan nama penuh pun.



Topik Lain

Ana kira samalah juga dengan dai'. Bukan gelaran dai' yang dikejar tetapi untuk memperbaiki mereka yang kita serukan. Kita mahukan serapat boleh dan paling efektif semasa mengajak dia/mereka menjadi lebih baik.

Tak mahu dia apabila di depan kita berimej baik kerana kita (dai), namun sikapnya vice versa apabila kita tidak bersama dia.

Kadang-kadang kita tukar nama group dakwah menjadi lebih menarik seperti "Study Circle, BOWM (ehem) dan Campus Buddy"

Ada nama lain yang lagi cool? Dipersilakan. Kelebihannya adalah menarik minat mereka/dia yang diseru.

Wallahua'lam...


Vocabulary~
Ana --- saya
Anta --- kau
Dai' --- Pendakwah
Vice versa --- berlawanan/sebaliknya

p/s: Masih berevolusi. Dalam proses membentuk diri, ruang teguran untuk diri ini terbuka. Jangan terus percaya post atas.... selamat mengkaji

Currently have 4 Baca Balas:

  1. Asif says:

    nice shot..

    moga istiqamah..

  1. ~al-Barq~ says:
    This comment has been removed by the author.
  1. ~al-Barq~ says:

    haha melalui cara penulisan ni mesti dah bace entri leokid en....

  1. Izz-Al-Din says:

    asif : ameeeeeeeeeeeeeeeenn.,.,....

    azizi : kejam ! :P